Lessen fietsherstel

Je kan bij Op Wielekes terecht voor lessen fietsherstel (in het RAC). Gediplomeerd fietsenmaker en leerkracht Dimitri Ornelis (ViaVelo) geeft de lessen. Ze vinden om de 14 dagen plaats op donderdagavond van 18.30u tot 21u.

Er worden 8 themalessen gegeven. Gedurende een uurtje krijg je goed uitgelegd hoe je het aanpakt, waarna je zelf aan de slag gaat. Je neemt best deel aan de volledige reeks. Voor aparte lessen kan je inschrijven in zoverre er nog plaats is (maximum 12 personen).

Voor de cursus betaal je 80 EUR. Courante onderdelen die je eventueel nodig zou hebben voor je eigen fiets zijn beschikbaar tegen beperkte prijzen . Alle gereedschap is ter beschikking. Leden van de Gezinsbond of Fietsersbond onvangen 10% korting op de lidkaart.

De volgende lesreeks vindt plaats van 12 september ’24 tot 19 december ’24. Je kan inschrijven tot 31 augustus ’24 voor de cursus fietsherstel najaar 2024 (jotform.com) Heb je interesse, maar lukt het niet voor deze reeks, dan kan je dat kenbaar maken via info@opwielekesdeinze.be.

De lessen fietsherstel worden iedere donderdagavond afgewisseld met een fietskeuken. Dan kan je zelfstandig (mits wat begeleiding) aan een eigen fiets werken.

Inhoud

 1. BANDEN
  soorten buiten- en binnenbanden en waar op te letten bij aankoop, binnenband vervangen/plakken.
 2. REMMEN
  remsysteem leren kennen, vervangen van remblokken en binnen- en buitenkabel.
 3. SCHIJFREMMEN
  plaatsen van schijfremblokken en afstellen.
 4. KETTING EN VRIJWIEL
  ketting  en Vrijwiel of cassette (met body) vervangen.
 5. ACHTERVERSNELLING
  afstellen achterversnelling, buiten- en binnenkabel vervangen en afstellen.
 6. BINNEN- EN VOORVERSNELLING
  buiten- en binnenkabel vervangen en afstellen.
 7. WIELAS VOORWIEL EN ACHTERWIEL
  kogels vervangen, invetten en afstellen.
 8. BRACKET
  Hallowtech

  Tussendoor gebeurt het 6-maandelijks onderhoud van de fiets.